Schaaktraining wordt aangeboden aan schaakclubs, scholen, bedrijven of aan particulieren. Afhankelijk van de doelgroep en de duur van de training zal een les op maat aangeboden worden. Klik op onderstaande artikelen om te zien wat voor verschillende trainingsmogelijkheden er zijn.

Een clubavond is uitermate geschikt om een training te laten plaatsvinden. In plaats van het op te nemen tegen een clubgenoot, gaat men nu samen de strijd aan op het schaakbord. Goed voor de binding met je clubgenoten en tevens een leuke afwisseling voor de ‘gewone’ clubavond. Bovendien zal het spelinzicht toenemen, wat zowel een verrijking is voor de clubleden als voor de club zelf (denk aan teamkampioenschappen).

Lid zijn van een club is geen ‘must’ om in groepsvorm training te krijgen. Het is ook mogelijk om zelf een groep te formeren. Dikwijls zal de groepsgrootte wat kleiner zijn dan bij een clubtraining, wat als voordeel heeft dat er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht.

Een voordeel van privélessen is dat er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht. Op basis van een sterkte-zwakte analyse kan een trainingsplan opgesteld worden. De inhoud van privélessen ziet er vaak iets anders uit dan bij groepslessen. Aan bod kunnen komen:

De inhoud van de lessen op basisscholen ziet er iets anders uit dan op clubs. Omdat veel leerlingen (nog) niet lid zijn van een schaakclub, zal er ook tijd ingeruimd worden om partijen tegen elkaar te spelen. Heel veel les volgen, zonder de theorie toe te passen in de praktijk, is immers niet zinvol. Een schaakles duurt meestal één uur en ziet er globaal als volgt uit:

Het kan zo zijn dat u graag training wilt krijgen, maar dat de afstand tussen de trainer en leerling (te) groot is. Gelukkig is er in het huidige tijdperk van alles mogelijk en biedt internet uitkomst. Dankzij het schaakprogramma Playchess en het communicatieprogramma Skype kun je ook vanuit huis (of waar je maar wilt) een schaaktraining volgen. Een efficiënte oplossing dus (geen reistijd)!

Tijdens schaakevenementen kan Frank Erwich als toernooicoach fungeren. Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden om samen met Erwich hun gespeelde partijen te bespreken.