Zowel als speler en als trainer is het belangrijk om de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op schaakgebied. Gelukkig zijn er talloze websites en magazines die berichten over de vele toernooien die week in week uit gespeeld worden. Ook als je actief aan je schaakspel wilt werken, is er genoeg aanbod. Een overzicht van enkele toonaangevende websites en magazines van Nederlandse komaf:

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) heeft twee websites. Schaakbond.nl is het ondersteuningspunt van de KNSB voor schakers, clubs, scholen en toernooiorganisatoren. Meer informatie over wedstrijden, leermiddelen, ratings en competitie-uitslagen vindt u vooral op www.schaken.nl. Leden van de KNSB krijgen zes keer per jaar het tijdschrift Schaakmagazine thuisbezorgd. Hierin treft u onder andere schaaktechnische rubrieken, toernooiverslagen, interviews, jeugdpagina’s en bondsnieuws aan.

Schaaksite.nl is een welkome aanvulling op het aanbod van de KNSB. Op deze website kunnen schakers kunnen hun hart ophalen aan uitvoerige partijanalyses, combinatierubrieken, columns enzovoorts. Kortom, er is veel aandacht voor het schaaktechnische aspect, waarin met name de verrichtingen van de Nederlandse schakers centraal staan.

New in Chess is een Engelstalig internationaal schaaktijdschrift dat sinds 1984 in Nederland wordt uitgegeven en acht keer per jaar verschijnt. Veel aandacht is er voor toptoernooien met analyses van wereldtoppers als Magnus Carlsen, Viswanathan Anand en Anish Giri (de nummer één van Nederland). Naast het magazine geeft New in Chess boeken uit over de meest uiteenlopende onderwerpen: van openingstheorie tot schaakentertainment, er is voor iedere liefhebber wat wils. Vaste prik in de boekenproductie zijn de New in Chess Yearbooks. Deze boeken verschijnen vier keer per jaar. Hierin vindt u de laatste ontwikkelingen op openingsgebied. Ook op digitaal vlak laat het bedrijf zich gelden. Er zijn inmiddels diverse apps ontwikkeld en ook zijn er vele producten te koop in de vorm van E-books. 

Chessity biedt een volledige, adaptieve lesmethode voor alle schaakniveaus, die moderne schaakdidactiek koppelt aan digitaal gebruikersgemak. Met het gebruik van geavanceerde educatieve technologie, ontpopt de website zich tot dé toonaangevende digitale lesmethode in de schaakwereld. Chessity richt zich steeds meer op het onderwijs. In Nederland leren nu al heel veel kinderen op honderden scholen schaken met Chessity. Bij de ontwikkeling van de lesstof wordt nauw samengewerkt met leraren en schaaktrainers.  

Hieronder vindt u een overzicht van alle verschenen blogs die Frank voor Chessity heeft geschreven in de periode van oktober 2016 t/m april 2017. Druk op de titel om de blog te kunnen lezen.

Nieuwe blogger: Frank Erwich stelt zich voor

Wereldberoemd door schaken

Blunders door wereldtoppers

Wat je van Magnus leren kan 

Hoe hoort het eigenlijk, bij schaken? 

Schaken op bijzondere plekken

Voor diverse websites heeft Frank toernooiverslagen gemaakt. Hieronder treft u een selectie aan van de periode dat hij voor Schaaksite.nl schreef:

NK (2015)

NK partij van de dag: Van Kampen - Van Wely

NK partij van de dag: De Jong-Muhren - Lanchava

Diverse toernooien (2014)

Jan Werle wint in Oslo

Alexander Beliavsky aan de leiding in Univé Open

Giri leidt, Timman lijdt!

Reinderman en Nijboer aan kop in BDO Premier Tournament