Achtergrond:

Op 6-jarige leeftijd kwam Frank Erwich (1984) voor het eerst in aanraking met het schaakspel. De kennismaking beviel zo goed dat het niet lang duurde, voordat stad en land werden afgereisd om maar zoveel mogelijk schaakpartijen te kunnen spelen. En met succes! In de periode 1993-2002 verzamelde Erwich twaalf nationale jeugdtitels, waarbij hij onder meer snelschaaktitels in alle leeftijdscategorieën (t/m 10, 12, 14, 16 en 20 jaar) veroverde. Zijn meest aansprekende resultaat behaalde hij echter in de Meesterklasse (de hoogste klasse op clubniveau), waar hij in het seizoen ’99-00 voor het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) debuteerde met een score van 7-9 en een TPR van 2569.

Na zijn successen als jeugdspeler is Erwich zich meer en meer gaan concentreren op het trainerschap. Met leermeesters als Rob Brunia en Cor van Wijgerden (de bedenkers van de stappenmethode, een nationaal en tegenwoordig ook internationaal gehanteerde lesmethode om kinderen te leren schaken) kon het natuurlijk niet uitblijven dat hij zich ook op didactisch vlak wilde laten gelden. Het lesgeven bleek zo goed te bevallen dat hij in 2012 besloot om zijn eigen bedrijf op te richten en als professioneel schaaktrainer aan de slag te gaan.

Naast het geven van schaakles op scholen, clubs en aan particulieren, maken inmiddels ook andere schaakactiviteiten deel uit van Erwichs takenpakket. Zo werkt hij als editor voor New in Chess, helpt hij mee met het ontwikkelen van materiaal voor schaakboeken en schaakapps, schrijft hij over schaken (o.a. auteur van 1001 Chess Exercises for Club Players, 1001 Chess Exercises for Advanced Club Players en het E-book Basic Chess rules for Kids), maakt hij online lessen voor beginnende schakers en is hij regelmatig actief als coach tijdens een schaaktoernooi (o.a. tijdens de Europees Jeugdkampioenschappen van 2014, 2015, 2016, 2021, 2022 en 2023).

Erwich heeft een uitstekende schaakopleiding gehad, maar dat is niet de enige vorm van onderwijs die hij genoten heeft. In 2007 studeerde Erwich af aan de Universiteit Leiden en mag zich sindsdien Master of Science in Psychology noemen. Een interessante studie die tevens zeer goed van pas komt op schaakgebied!

Certificaten: Schaaktrainer 3 Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Rating: 2414 (1.10.2021)

Titel: FIDE Master