Hier treft u verslagen en partijanalyses aan uit de opstartfase van Schaakeducatie.nl. Voor actuele zaken kunt u nu terecht bij Nieuws.

Op diverse websites is uitvoerig bericht over de prestaties van de Nederlands deelnemers aan het EK Jeugd in Batumi, Georgië. Op de laatste speeldag waren Eelke de Boer (t/m 12 jaar) en Rosa Ratsma (meisjes t/m 18 jaar) nog in de race voor een medaille, maar helaas bleef eremetaal uit.

Desalniettemin wordt er door ouders, spelers en coaches tevreden teruggekeken op het toernooi. Met veel eindklasseringen boven de middenmoot is er naar behoren gepresteerd en tevens is er een goede basis gelegd voor de komende toernooien. De Nederlandse afvaardiging is een ervaring rijker waar in de toekomst ongetwijfeld nog de vruchten van geplukt zullen worden!

Van 5 t/m 10 augustus 2013 vond het Open Nederlands Jeugdkampioenschap plaats in Borne. Maar liefst 252 deelnemers verdeeld over vijf categorieën streden om de nationale titel.

Vanzelfsprekend was er veel moois te bewonderen op de 64 velden. Hierbij enkele interessante partijfragmenten van een aantal pupillen. Te beginnen met de Nederlands Kampioen t/m 16 jaar Maarten van Harten:

Ingewikkelde partijen analyseren, stellingen uitspelen, opdrachten maken: als afsluiting van het seizoen werd nog eens alles uit de kast gehaald om alle jeugdspelers van STB (en daarbuiten) een leerzaam weekend te bezorgen.

Na jarenlang verstoken te zijn van schaakonderwijs, trok de E.L.S dit schooljaar de stoute schoenen aan. In het kader van ‘brede schoolontwikkeling’ kon schaken niet ontbreken en dus zou deze activiteit nieuw leven ingeblazen worden! Aldus geschiedde.

Tijdens de finale van het basisscholenkampioenschap van de Leidse Schaakbond op 27 maart 2013 is de Hobbitburcht erin geslaagd een ticket te bemachtigen voor het Nederlands kampioenschap.

Vrijdag 8 februari 2013 vond de Leidse sportverkiezing over het jaar 2012 plaats. Nadat eerder op de dag de Leidse jeugdkampioenen gehuldigd waren door wethouder Frank de Wit, was de avond gereserveerd om de sportman, -vrouw, -ploeg en coach van het jaar bekend te maken. Daarnaast werden ook aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Doel hiervan is om talentvolle sporters nog eens extra te stimuleren in hun weg naar de top.

Op 12 december 2012 vond het schoolschaakkampioenschap van de Hobbitburcht plaats. Meer dan 60 deelnemers (!) bonden de strijd met elkaar aan met als doel de felbegeerde titel in de wacht te slepen. De spelers werden verdeeld over meerdere lokalen, waarbij in elk lokaal een arbiter aanwezig was om -waar nodig- de partijen in goede banen te leiden.

Voor elke ronde werden de deelnemers toegesproken door fervent schaakliefhebber en docent Robert van Schaik (zie foto), waarna men vervolgens kon gaan schaken.