Van 5 t/m 10 augustus 2013 vond het Open Nederlands Jeugdkampioenschap plaats in Borne. Maar liefst 252 deelnemers verdeeld over vijf categorieën streden om de nationale titel.

Vanzelfsprekend was er veel moois te bewonderen op de 64 velden. Hierbij enkele interessante partijfragmenten van een aantal pupillen. Te beginnen met de Nederlands Kampioen t/m 16 jaar Maarten van Harten:

Druk hier voor de oplossing

Zo’n kans moet je Maarten niet geven: 41.Df8+ Kg5 42.h4 mat!

 

Een leuke opsteker, waardoor Maarten zijn voorsprong op de concurrentie vergrootte met een punt. In de laatste ronde werd met een remise de tweede titel op rij veiliggesteld. Vorig jaar won Maarten namelijk ook al in de categorie t/m 14 jaar, waarvoor hij eerder dit jaar nog gehuldigd werd in Leiden

Nederlands Kampioene t/m 16 jaar werd Louise Beukema. In ronde zeven moest ze het opnemen tegen haar trainingsmaatje Erwin Kalle.

Druk hier voor de oplossing

25.Lg8+! en opgegeven. Na het geplande 25...Lxh5 volgt immers 26.Dh7 mat!

 

Een belangrijke zege, want hiermee behaalde ze vijf punten wat achteraf gezien genoeg was voor de titel. Louise wist er in dit sterke deelnemersveld zelfs nog een half puntje aan toe te voegen, waarmee ze aantoonde de terechte kampioene te zijn.

Een andere dame in het gezelschap was Monica Reichardt. Zij had het erg moeilijk in deze groep, maar met een mooie eindsprint wist zij nog op een totaal van vier punten te komen. Een aardig fragment uit ronde twee:

Druk hier voor de oplossing

16…Pf3+! 17.Kh1 Dh5 18.h4 gxh4 en een aantal zetten later stond wit mat!

 

In de categorie t/m 14 jaar was Rolf Corstjens zeer succesvol met een gedeelde eerste plaats. Op basis van tiebreakscore werd hij tweede. Rolf begon wat stroef met een score van 3,5 uit 5, maar na drie zeges op rij, speelde hij de laatste ronde voor de titel. Zijn tegenstander Sourav Bhattacharjee had eveneens een score van 6,5 uit 8, maar ook de uiteindelijk winnaar Eelke de Boer ging met dit puntenaantal de laatste ronde in. Rolf en Sourav kwamen remise overeen, maar ook Eelke moest een puntendeling toestaan. Max Warmerdam die op 6 uit 8 stond, kwam zo nog langszij, waardoor er uiteindelijk vier winnaars waren!

Dat Rolf goed kan rekenen, liet hij zien in ronde 1:

Druk hier voor de oplossing

27…Pxd4 28.Dxd4 Dxb3 29.Dxa7 Dxb1 30.Dxe7 Dxc1+ 31.Kh2 Df4+ en zwart won een pion met deze slagenwisseling.

 

Lucas van Harten deed ook mee in deze groep. Hij wist veel mooie stellingen op te bouwen, maar miste de “finishing touch”. Met een sterk slot van 2,5 uit 3 duurde het toernooi eigenlijk te kort voor Lucas. Een plek net iets onder de middenmoot werd zijn deel. Dat Lucas een aardig partijtje kan schaken, kunt u hieronder zien:

Druk hier voor de oplossing

Ja! Wit staat er natuurlijk al erg goed voor, maar na deze zet is het definitief uit. Er is wel wat rekenwerk vereist, want na 23…Pf5 staan er ineens twee stukken in bij wit. Lucas vond echter het sterke 24.Lg5, waarna het paard op f3 niet gepakt kan worden op straffe van 25.f7+ en de toren op d8 gaat verloren. In de partij speelde zwart daarom maar 24…Kf7, maar dat kostte nog meer materiaal: 25.Pe5+ en Manuel raakt de loper op g4 kwijt.

 

Robin Reichardt legde beslag op zevende plek in de D-categorie. Met een beetje meer geluk, behoorde een top-3 klassering zeer zeker tot de mogelijkheden. Helaas ontbrak het hem in de laatste ronden aan scherpte. Mooie eindspelstellingen werden verloren, terwijl Robin in het begin van het toernooi juist aantoonde een groot eindspelkenner te zijn:

Druk hier voor de oplossing

Jazeker, want na 46…Kb5 47.Kb3 heeft zwart nog een reservetempo tot zijn beschikking: 47…c6! Wit moet de koning in zijn stelling binnenlaten, waarna zwart één voor één de pionnen kan gaan “eten”. De zet 47...c6 is overigens wel noodzakelijk, want na 47…Kc6 48.Ka4 is het wit die er met de winst vandoor gaat!

 

Op de toernooisite treft u foto's, eindstanden en dagverslagen van het ONJK aan. Ook interviews met onder meer Maarten en Louise (druk op het menu-item dagverslagen) zijn hierop te vinden.