Vrijdag 8 februari 2013 vond de Leidse sportverkiezing over het jaar 2012 plaats. Nadat eerder op de dag de Leidse jeugdkampioenen gehuldigd waren door wethouder Frank de Wit, was de avond gereserveerd om de sportman, -vrouw, -ploeg en coach van het jaar bekend te maken. Daarnaast werden ook aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Doel hiervan is om talentvolle sporters nog eens extra te stimuleren in hun weg naar de top.

De presentatie van deze avond was in handen van Femke Dekker (Leids sportvrouw van het jaar 2008 en zilver met Holland Acht in Peking).  Zij praatte diverse onderdelen deskundig aan elkaar en legde de genomineerden en prijswinnaars het vuur aan de schenen. Tijdens de show waren er nog optredens van de Leidse rugbyjeugd van DIOK (met een uitvoering van de traditionele haka) en de dansklas van het Leidse Leonardo College. Rolf Marselis interviewde tussen de uitreikingen van de sportprijzen door, een aantal Leidse sporters over hun ervaringen op de Olympische Spelen van 2012.

Een vermakelijke avond met daarbij een flinke opsteker voor de schaker Maarten van Harten. Hij werd in 2012 Open Nederlands Kampioen t/m 14 jaar en werd hiervoor beloond met de aanmoedigingsprijs. In het juryrapport werd nog eens de nadruk gelegd op de wijze waarop Maarten de titel had behaald. Eén ronde voor het einde was hij al zeker van het kampioenschap, waarmee hij aantoonde de concurrentie duidelijk de baas te zijn. Op zijn verjaardag werd hij getroond tot kampioen. Hieronder treft u een fragment aan van dit toernooi:

 

Maarten met de aanmoedigingsprijs

Opvallend was de veelzijdigheid aan sporten die vertegenwoordigd was op deze avond. Een blik op de winnaars illustreert dit:

Sportman: Ricardo van Rhijn (voetballer van Ajax en het Nederlands elftal)
Sportvrouw: Jacobine Veenhoven (roeister en brons op de Olympische Spelen van Londen)
Sportploeg: Waterpolodames van ZVL  (winnaar van de KNZB-beker)
Sportcoach: Koen Plasmeijer (waterpolotrainer)
Publieksprijs van het Leidsch Dagblad: Alex Klinkenberg (14-jarige turner die vijf gouden plakken veroverde tijdens het Nederlands kampioenschap)

Raadslid van D66 Aad van der Luit ontving de Ereprijs vanwege zijn buitengewone diensten voor de Leidse sport.

De feestelijke avond werd afgesloten met een knallend confettischot en een fotoshoot met alle winnaars. De dames van ZVL konden hun geluk niet op dat Ricardo van Rhijn in hun midden stond. Het werd nog lang onrustig op de borrel….

Alle prijswinnaars

En Maarten? Tja, hij moest weer vroeg naar bed, want de volgende dag moest er weer gepresteerd worden achter het schaakbord. Om 09.30 zat de Armeense grootmeester Zaven Andriasian tegenover hem. Hij kon dus weer aan de bak!