Videolessen helpen kinderen in het leerproces. Bij een aanleren van nieuwe vaardigheden tijdens de schaakles is het voor veel kinderen lastig om de kennis die ze al hebben te activeren en mentaal te koppelen aan het nieuwe onderwerp. Video-instructie maakt dit voor kinderen gemakkelijker, waardoor ze beter leren.

Daarom zijn de lessen in het Paard-niveau nu uitgebreid met schaakvideo’s. Fide-schaakmeester Frank Erwich, die deze lessenserie heeft ontwikkeld, geeft aan de hand van voorbeelden op het schaakbord duidelijke instructie over het thema van desbetreffende les en hoe je de oefeningen moet aanpakken.

Dit is bijvoorbeeld de schaakvideo die hoort bij de derde schaakles in het Paard-level, de les over ‘verdedigen door dekken’:

Klik hier om de video te zien.

Zelf proberen? Speel dan nu de les Verdedigen: dekken

De voordelen van video-uitleg

Veel kinderen vinden het fijner om een filmpje met uitleg te kijken dan een tekstje te lezen (en dit geldt al helemaal voor kinderen met een taal- of leesachterstand). Voor beginners is het bovendien nog lastig om ‘losse’ schaakuitleg goed te visualiseren. In het filmpje zie je op het schaakbord dingen gebeuren terwijl Frank erbij vertelt waar je op moet letten. Je hoeft dus niet zelf een koppeling te maken tussen de leestekst met uitleg en het demobord.

Videolessen bevatten extra signalering om de aandacht te richten. Net als op het demobord bij de lestekst wordt in de schaakvideo’s bij de uitleg gebruik gemaakt van visuele signalen (pijlen, gekleurde velden) om de aandacht te richten naar de meest relevante aspecten van de schaakstelling. In de video komen daar nog extra cues bij: de bewegingen van de muis leiden de blik direct naar het veld of het stuk waar het om draait en de intonatie en gezichtsuitdrukking van Frank ondersteunen dat.

Het is gemakkelijk om de video-instructie te pauzeren of nogmaals te kijken. Als kinderen zelf kunnen bepalen in welk tempo ze de uitleg tot zich nemen, kunnen ze de nieuwe informatie beter verwerken.

Kinderen kunnen de schaakvideo’s bekijken wanneer ze met een les bezig gaan (maar ze kunnen er ook voor kiezen om de video over te slaan). De video-uitleg is ook heel geschikt om tijdens het schoolschaken klassikaal te bekijken op het digibord. Voor leerkrachten die schaakles geven maar zelf niet zo goed kunnen schaken, zijn de schaakvideo’s een ideaal hulpmiddel.

Lees verder op de website van Chessity.