In één van de eerste lessen op de R. de Jagerschool speelden Tijmen en Rico onderstaande partij. Tijmen is uiteindelijk degene die er met de winst vandoor gaat, maar als Rico iets beter had opgelet, had het resultaat zomaar andersom kunnen zijn!

Oefenopgaven:

Druk hier voor de oplossing

Wit kan de dame slaan met 8.Pxd4!

 

Druk hier voor de oplossing

Nee, want wit speelt 7.Dxg4! Zwart had het paard beter naar g8 of d5 kunnen zetten. Op d5 kan het paard weliswaar ook geslagen worden, maar hier staat het paard tenminste gedekt. Als wit nu het paard pakt, krijgt zwart er ook een paard voor terug en is er dus sprake van een gelijke ruil.

 

Druk hier voor de oplossing

Nee, want de toren valt de dame net zo goed aan! Ze mogen allebei recht gaan en slaan! Na 2.Txe6 had wit de aanvaller kunnen slaan, ook een manier van verdedigen. Wit koos er overigens voor om de toren weg te halen en speelde 2.Tc5

 

Druk hier voor de oplossing

Zwart speelt 1...Dxe4! Niet alleen verdedigt zwart hiermee de dame, tevens pakt zwart 'gratis en voor niks' een stuk mee! Zwart speelde 1...Dh5, waarmee hij ook de dame in veiligheid bracht. Echter, 1...Dxe4 is beter.

 

Druk hier voor de oplossing

Nee, want zwart kan de toren slaan met 5...Dxc7. Moeilijk te zien, want de dame komt van ver!

 

Druk hier voor de oplossing

2.Dxf3. Deze stelling heeft veel weg van de vorige. Wederom een 'lange' zet die voor materiaalwinst zorgt. Wit verdedigt hier door de aanvaller te slaan.

 

Druk hier voor de oplossing

Door de loper tussen te plaatsen: 1...Le4+. Het paard kan niet weggaan, omdat hij op elk veld geslagen wordt. Dekken is ook niet slim, want na 1...Te7, wordt de toren gepakt door de pion of de loper. De aanvaller slaan, kan niet en dus blijft er maar één mogelijkheid over!