In januari 2015 begint een nieuwe serie internettrainingen. Centraal staat het eindspel, waarbij veel aandacht uit zal gaan naar de verschillende technieken die nodig zijn om het laatste deel van de partij tot een goed einde te brengen. Daarnaast zullen enkele elementaire eindspelen behandeld worden, die elke (club)speler standaard moet kennen. Deze kennis kun je immers gebruiken om wel of niet af te wikkelen naar een eindspel (zie voorbeelden onderaan).

Met het almaar slinkende speeltempo wordt eindspelkennis en de vaardigheid om een eindspel nauwkeurig uit te spelen steeds belangrijker. Een goede basis helpt je om tijdens een partij tot een goede strategie te komen. Met beperkte bedenktijd is het bijna geen doen meer om alles zelf uit te vinden. De tijd dat partijen werden afgebroken is natuurlijk allang voorbij!

Om de internettrainingen te kunnen volgen is het noodzakelijk dat u beschikt over de programma’s Playchess en Skype. Daarnaast heeft u op Playchess toegang nodig tot de ‘kamers’ van de KNSB. Als ‘guest’ krijgt u die toegang niet, met bijvoorbeeld een KNSB-internetlidmaatschap kunt u wel binnenkomen.

Na iedere les krijgt de deelnemer per mail een samenvatting toegestuurd, zodat men de informatie nog eens rustig kan nalezen. Tevens worden de behandelde partijfragmenten in pgn-formaat aangeleverd. De kosten voor de cursus bedragen EUR 49,95 per persoon. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 24 december 2014 door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv naam, rating, e-mailadres en telefoonnummer. Let op: er is plaats voor maximaal acht deelnemers*, dus wees er snel bij. Vol=vol! Op 27 december 2014 krijgt u informatie over de verdere gang van zaken.

Hieronder alle informatie op een rijtje:

Wie: Spelers met een rating van 1600-1900

Wat: Vijf internettrainingen van anderhalf uur met als onderwerp ‘eindspeltechniek’

Waar: Playchess en Skype

Wanneer: 07, 14, 21, 28 januari en 04 februari 2015 van 20.30-22.00; reserveavond 11 februari

Hierbij alvast een voorproefje van wat u in de training verwachten kunt:

Een wonderschoon concept, maar niet iets wat je in een gewone partij kunt toepassen, nietwaar? Mis! De ideeën die in eindspelstudies opgedaan worden, kunnen wel degelijk gebruikt worden in ‘normale’ partijen:

* De cursus gaat door bij minimaal 5 aanmeldingen.