Tijdens de finale van het basisscholenkampioenschap van de Leidse Schaakbond op 27 maart 2013 is de Hobbitburcht erin geslaagd een ticket te bemachtigen voor het Nederlands kampioenschap.

Na de plaatselijke en regionale voorrondes te hebben overleefd waren er nog acht teams overgebleven die konden strijden om twee startbewijzen voor het NK. Verdeeld over twee poules van vier was het voor de scholen zaak om bij de eerste twee te eindigen en zodoende de finalepoule te halen. Na de eerste twee ronden te hebben gewonnen, was het duidelijk dat de Hobbitburcht deze opdracht volbracht had. Echter, in de derde ronde stond de Regenboog uit Leiderdorp op het programma die eveneens het maximale aantal matchpunten behaald had. Een belangrijke wedstrijd, temeer omdat het resultaat van de wedstrijd meegenomen werd naar de finalepoule. Een 2-1 voorsprong voor de Hobbitburcht kon helaas niet worden vastgehouden, waardoor beide scholen met een gelijkspel de finalepoule ingingen. Omdat de Anne Frankschool uit Leiden en School Kastanjelaan uit Leiderdorp (de winnaars uit de andere poule) ook de punten hadden verdeeld, had elke school nog evenveel zicht op plaatsing voor het NK.

De volgende ronde was de Anne Frankschool  de tegenstander. De Hobbitburcht nam wederom de leiding met 2-1, maar deze keer werd de voorsprong wel vastgehouden. Naoufal was de speler die voor minstens een half punt moest zorgen, maar gezien de stelling die hij had, was duidelijk dat dit niet meer mis kon gaan:

Omdat School Kastanjelaan de Regenboog had verslagen, hadden de Hobbitburcht en School Kastanjelaan in een onderling treffen aan een gelijkspel genoeg om bij de eerste twee te eindigen en zodoende plaatsing voor het NK veilig te stellen. Wie echter dacht dat de spelers het wel op een akkoordje zouden gooien, kwam bedrogen uit. Het publiek werd getrakteerd op stevig vechtschaak, waardoor de spanning er bij alle betrokkenen tot het einde in bleef zitten. Naoufal en Timo bleken uiteindelijk het best tegen de druk bestand, want zij haalden de benodigde twee punten binnen. Dat Patrick en Tobias het vervolgens niet meer konden bolwerken was slechts voor de statistieken van belang. De school uit Alphen had zich immers verzekerd van een plaats bij de beste 36 scholen van Nederland!

Team Hobbitburcht met v.l.n.r.: Timo (bord 4), Damian (reserve), Tobias (bord 1), Patrick (bord 2), Naoufal (bord 3).

De eindstand in de finalepoule:

1. School Kastanjelaan 4 matchpunten, 7,0 bordpunten

2. De Hobbitburcht       4 matchpunten, 6,5 bordpunten

3. De Regenboog         3 matchpunten 

4. Anne Frankschool    1 matchpunt