Jonge en enthousiaste schakers uit de regio Leiden en omstreken kunnen in het seizoen 2019/2020 deelnemen aan de regionale trainingen. Deze trainingen werden voorheen georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) onder de naam ‘stertrainingen’. Drie jaar geleden heeft de schaakbond echter besloten om definitief geen stergroepen meer te coördineren. De organisatie voor deze trainingen is sindsdien volledig overgelaten aan onder meer bonden, clubs en zelfstandige trainers.

Voor de regio Leiden en omstreken verzorgt Frank Erwich nu de trainingen. De regionale trainingen zijn bedoeld als een aanvulling op de clubtrainingen. Dit betekent dat niet alleen onderwerpen uit de stappenmethode aandacht krijgen, maar dat ook andere belangrijke thema’s zullen worden behandeld. Leerzame partijfragmenten van de spelers komen eveneens aan bod.

Vanaf het seizoen 2018-2019 biedt de regio Leiden nu ook beginnende jeugdschakers de mogelijkheid om extra trainingen te volgen. Kinderen tussen de 6 en 9 jaar die op hun schaakclub stap 1 net hebben afgerond of een half jaar met stap 1 bezig zijn, kunnen zodoende als aanvulling op de clubtrainingen nog meer oefenen met de lesstof.

Nadruk zal liggen op speelvaardigheid, waarbij veel aandacht zal worden besteed aan mat zetten en bordvisie (gericht kijken of stukken aangevallen of verdedigd staan en of velden veilig dan wel onveilig zijn). Naast verdieping van de behandelde onderwerpen in stap 1 zal ook ruimte zijn voor nieuwe onderwerpen. Tijdens de lessen zal gewerkt worden uit het werkboek stap 1+.  

Doel is om enthousiaste jeugdspelers (kort) kennis te laten maken met het ‘fenomeen’ trainingen en dat de stap naar een hoger niveau makkelijker gemaakt kan worden. 

Jonge en enthousiaste schakers uit de regio Leiden en omstreken kunnen in het seizoen 2018/2019 deelnemen aan de regionale trainingen. Deze trainingen werden voorheen georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) onder de naam ‘stertrainingen’. Twee jaar geleden heeft de schaakbond echter besloten om definitief geen stergroepen meer te coördineren. De organisatie voor deze trainingen is sindsdien volledig overgelaten aan onder meer bonden, clubs en zelfstandige trainers.

Voor de regio Leiden en omstreken verzorgt Frank Erwich nu de trainingen. De regionale trainingen zijn bedoeld als een aanvulling op de clubtrainingen. Dit betekent dat niet alleen onderwerpen uit de stappenmethode aandacht krijgen, maar dat ook andere belangrijke thema’s zullen worden behandeld. Leerzame partijfragmenten van de spelers komen eveneens aan bod.

Jonge en enthousiaste schakers uit de regio Leiden en omstreken kunnen in het seizoen 2017/2018 deelnemen aan de regionale trainingen. Deze trainingen werden voorheen georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) onder de naam ‘stertrainingen’. Vorig jaar heeft de schaakbond echter besloten om definitief geen stergroepen meer te coördineren. De organisatie voor deze trainingen is sindsdien volledig overgelaten aan onder meer bonden, clubs en zelfstandige trainers.

Voor de regio Leiden en omstreken verzorgt Frank Erwich nu de trainingen. De regionale trainingen zijn bedoeld als een aanvulling op de clubtrainingen. Dit betekent dat niet alleen onderwerpen uit de stappenmethode aandacht krijgen, maar dat ook andere belangrijke thema’s zullen worden behandeld. Leerzame partijfragmenten van de spelers kunnen eveneens aan bod komen.

Jonge en enthousiaste schakers uit de regio Leiden en omstreken kunnen in het seizoen 2016/2017 deelnemen aan de regionale trainingen. Deze trainingen werden voorheen georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) onder de naam ‘stertrainingen’. De schaakbond heeft echter besloten om vanaf 2016/2017 definitief geen stergroepen meer te coördineren. De organisatie voor deze trainingen is nu volledig overgelaten aan onder meer bonden, clubs en zelfstandige trainers.

Voor de regio Leiden en omstreken zal Frank Erwich de trainingen gaan verzorgen. De regionale trainingen zijn bedoeld als een aanvulling op de clubtrainingen. Dit betekent dat niet alleen onderwerpen uit de stappenmethode aandacht krijgen, maar dat ook andere belangrijke thema’s zullen worden behandeld. Leerzame partijfragmenten van de spelers kunnen eveneens aan bod komen.

Op woensdagavond 3 februari 2016 van 20.30-22.00 gaat de internetcursus voor gevorderden (rating 1550-1750) van start. In een serie van vijf lessen wordt uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp ‘hoe maak ik een goed plan?’. Aan de hand van unieke partijfragmenten worden verschillende stellingstypen met bijbehorende ideeën besproken, waarbij de begrippen ‘activiteit’ en ‘kwetsbaarheid’ als een rode draad door de trainingen zullen lopen. Stukken naar de juiste velden spelen, eigen zwaktes oplossen en verzwakkingen bij de tegenstander uitlokken zijn thema’s die aan bod zullen komen. Van iedere les krijgt de deelnemer per mail een samenvatting gestuurd, zodat men de informatie nog eens rustig kan nalezen.

In januari 2015 begint een nieuwe serie internettrainingen. Centraal staat het eindspel, waarbij veel aandacht uit zal gaan naar de verschillende technieken die nodig zijn om het laatste deel van de partij tot een goed einde te brengen. Daarnaast zullen enkele elementaire eindspelen behandeld worden, die elke (club)speler standaard moet kennen. Deze kennis kun je immers gebruiken om wel of niet af te wikkelen naar een eindspel (zie voorbeelden onderaan).

Met het almaar slinkende speeltempo wordt eindspelkennis en de vaardigheid om een eindspel nauwkeurig uit te spelen steeds belangrijker. Een goede basis helpt je om tijdens een partij tot een goede strategie te komen. Met beperkte bedenktijd is het bijna geen doen meer om alles zelf uit te vinden. De tijd dat partijen werden afgebroken is natuurlijk allang voorbij!

Op woensdagavond 12 maart 2014 van 20.30-22.00 gaat de internetcursus voor de kenners (rating 1700-2000) van start. In een serie van vijf lessen wordt uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp ‘hoe maak ik een goed plan?’. Aan de hand van unieke partijfragmenten worden verschillende stellingstypen met bijbehorende ideeën besproken, waarbij de begrippen ‘activiteit’ en ‘kwetsbaarheid’ als een rode draad door de trainingen zullen lopen. Stukken naar de juiste velden spelen, eigen zwaktes oplossen en verzwakkingen bij de tegenstander uitlokken zijn thema’s die aan bod zullen komen. Van iedere les krijgt de deelnemer per mail een samenvatting gestuurd, zodat men de informatie nog eens rustig kan nalezen.

Op woensdagavond 4 september 2013 van 20.00-21.30 gaat de internetcursus voor de gevorderden (rating 1400-1700) van start. In een serie van vijf lessen wordt uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp ‘hoe maak ik een goed plan?’. Aan de hand van unieke partijfragmenten worden verschillende stellingstypen met bijbehorende ideeën besproken, waarbij de begrippen ‘activiteit’ en ‘kwetsbaarheid’ als een rode draad door de trainingen zullen lopen. Stukken naar de juiste velden spelen, eigen zwaktes oplossen en verzwakkingen bij de tegenstander uitlokken zijn thema’s die aan bod zullen komen. Van iedere les krijgt de deelnemer per mail een samenvatting gestuurd, zodat men de informatie nog eens rustig kan nalezen.