Op de website van het ONJK (Dagverslagen groep B) verscheen het volgende interview met de Open Nederlands kampioen t/m 16 jaar:

Maarten van Harten

Maarten van Harten Open Nederlands kampioen t/m 16 jaar

Aan deze twee foto’s te oordelen is er weinig aan Maarten veranderd. Maar zodra we van wal steken merk ik dat er toch een ander mens tegenover mij zit. Blijkbaar is er in dat levensjaar het nodige met Maarten, of in ieder geval met zijn table presence gebeurd. Maakte hij vorig jaar tijdens het interview nog een wat schuchtere indruk, nu zat er een zelfverzekerde jongeman tegenover mij; beperkte hij zich vorig jaar tot het op zachte toon en niet uitvoeriger dan nodig beantwoorden van mijn vragen, nu werden al mijn vragen vlot en uitgebreid beantwoord, soms bijna voordat ik ze gesteld had.

Maarten gaat komend schooljaar naar 6 VWO, hij heeft “een paar klassen overgeslagen”. Na dat jaar wil hij een ‘tussenjaar’ gaan doen, hij weet nog niet of en wat hij wil gaan studeren.
Hij heeft inmiddels definitief het judo verruild voor het roeien, bij Die Leythe. Niemand minder dan oud Olympisch kampioen Ronald Florijn, ook een ex-judoër, heeft Maarten tot het roeien overgehaald. Roeien is misschien nog wel belangrijker voor Maarten dan schaken, althans hij is fanatiek en traint meerdere keren per week. En dan is er natuurlijk nog de school, die gaat voor alles.

Training krijgt hij nog steeds van Frank Erwich (individueel) en hij volgt KNSB-stertraining in de groep van Jop Delemarre, zes intensieve bijeenkomsten per jaar. Maarten speelt in de Promotieklasse van de Leidse schaakbond bij Op Eigen Wieken, hoofdzakelijk omdat hij de zaterdagen vrij wil houden voor roeiwedstrijden. Komend seizoen gaat hij in Philidor Leiden 2(~) spelen.

Hij kreeg al vrij vroeg in het toernooi het gevoel dat hij ook het B-kampioenschap weleens zou kunnen winnen. Niet zo’n heel rare gedachte als je de op een na hoogste rating van de groep hebt en een aantal sterke leeftijdgenoten niet in Borne van de partij blijken te zijn. Maarten heeft wel een idee hoe dat komt: “Je ziet dat veel sterke jongere spelers zich ingeschreven hebben voor de A-groep. Casper Schoppen bijvoorbeeld, Kevin Nguyen, Joris Geene. Eigenlijk is dat niet goed voor het toernooi. Niet alleen worden de lagere groepen daardoor zwakker, maar de A-groep zelf wordt dat ook, want het schrikt potentiele deelname van toppers aan de A-groep af omdat die geen zin hebben ratingpuntjes in te leveren bij de vaak underrated jongeren in de A-groep.”
En Maarten wil nog wel een gratis advies kwijt aan de organisatoren van het ONJK: “Daarnaast loopt volgens mij de laatste jaren de deelname aan de hogere groepen terug omdat de oudere jeugd de locatie niet meer zo chill vindt.”

Toch ging het op het schaakbord allemaal niet zo soepel en overtuigend, bevestigt Maarten de indruk van de verslaggever. Zie bijvoorbeeld de partij tegen Jaspers Zwirs uit de derde ronde. “Ik heb gewoon hier en daar geluk gehad”. En over het bizarre kadootje van Veron Roesink in de voorlaatste ronde, een waar helpmat in 2, zullen we het maar niet meer hebben.

Een van zijn betere partijen vond Maarten die tegen Tibo Maes (ronde 2). “Na een voorbereide Najdorf kwam ik slecht te staan, ik was niet helemaal scherp, maar ik vocht goed terug. In het algemeen win ik de laatste tijd meer partijen op mentaliteit. Je hoeft niet altijd zelf goed te spelen, je kunt je tegenstanders ook fouten laten maken. Ik win ook niet vaak in de opening.”
“De laatste ronde tegen Wessel (Braggaar - red), een clubgenoot van mij, was ook niet makkelijk. Wessel wilde winnen, dan zou hij gedeeld eerste zijn. Ik had genoeg aan remise, maar op remise spelen werkt meestal niet.”

Broertje Lucas en zusje Eva doen ook weer mee aan het ONJK. Samen met moeder logeren de Van Hartens in een appartement in park Bad Boekelo, waar ook 12 clubgenoten bivakkeren.

In 2012 won Maarten de C-groep, ik heb het al vaak gememoreerd. Dat was precies op de dag dat hij 14 jaar werd. In 2012 versloeg ik de C-groep en mocht ik hem dus voor het eerst interviewen.

In 2013 won Maarten de B-groep, precies één dag voor hij 15 werd. Curieus overigens: in één levensjaar 2x Open Nederlands Jeugdkampioen worden.

In 2014 valt de laatste dag van het ONJK precies 2 dagen voor Maartens 16e verjaardag. Zie ik hem dan als winnaar van de A-groep tegenover mij?

Zie ook 'Pupillen slaan toe op Open Nederlands Jeugdkampioenschap!' onder het kopje Pupillen.